Search
  • Maria Oiva

Kurotuksia uuteen – jännä työhakemus


Lähetin eilen työhakemuksen, jonka kaltaista en ollut ennen tehnyt. Se oli kerrassaan kauhistuttavaa ja samalla olin hiukan ylpeä.


Sitten, saman tien, paljastumisen pelko.

Ällistyttävät mittasuhteet saava harhainen oletus omasta osaamisestani avautuu nyt ties kenen silmille!


Huijarisyndrooma ja kokemus omasta osaamisesta olivat kumpikin läsnä omituisena puurona vielä aamulla herätessä.


Kuuntelen äänikirjana Mark Mansonin Kuinka olla piittamatta paskaakaan. Sen ydinkysymys on, mitä ovat ne asiat, joista minun tulee piitata ja mitkä niitä, joista kerta kaikkiaan vain ei? Ja kuinka nämä asiat voi erottaa?


Kiinnityin aamukahvia keittäessäni Mansonin kommenttiin siitä, että aivan yhtä narsistista, kuin olettaa olevansa kerrassaan poikkeuksellinen lahjakkuus ja kyky, on olettaa olevansa erityisen epäonnistunut, lahjaton ja ainutlaatuinen surkimus jolle käy kaikkein huonoin tuuri alati.


Siinä kahvia hörppiessä päätin koettaa olla olematta erityisen narsistinen tänään.


Tänään on ensimmäinen kolmesta tämän viikon Talking in the rain -esityksestä. Kun esitysviikko alkoi hiljalleen lähetä, ajatus tuntui raskaalta: lämmittää teosta, virittyä esiintymiseen, esitykseen, omaan taiteeseen keskellä tyhjiötä. Mitä järkeä on oikeastaan missään?


Nyt kuitenkin huomaan, että muutos, pienikin, on hyvästä. Että asioita tapahtuu, joudun tässä(kin) maailmassa uuden eteen, kamppailemaan myös taiteen kysymysten parissa, sen sijaan että kaikki fokus on vaivihkaa siirtynyt yleiseen, meitä kaikkia koskevaan kamppailuun ja kysymyksiin. Taide on ehkä tarkoitukseton mysteeri, mutta sillä on tarkoituksensa.


Tulen tietoisemmaksi siitä, että koko ajan kuitenkin syntyy uutta, tahtomattammekin, ja jopa yrittämättä. Ei ole pelkkää menettämistä, on myös saamista. Ja minä olen edelleen olemassa. Ja minä osallistun, työskentelen, olen läsnä ja tunnen. Minulle se on tärkeä havainto tässä hetkessä.


Tässä myös yksi kurotus uuteen – suorilta kirjoitettu, tämän päivän ja hetken kuvaus, sen kummemmin miettimättä.#huijarisyndrooma #paljastumisenpelko #taide #MarkManson #KuinkaOllaPiittaamattaPaskaakaan

43 views0 comments

Recent Posts

See All